Photograph: Zave Energy OY

Ilma-vesilämpöpumput ovat alati suositumpi valinta koteihin, joihin halutaan energia- ja kustannustehokas lämmitys- ja jäähdytysratkaisu.

Kuten missä tahansa muussa kodinkoneessa, niissä voi kuitenkin esiintyä ongelmia, jotka saattavat vaatia vianmääritystä. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä ilma-vesilämpöpumppuihin liittyviä ongelmia ja tarjoamme tehokkaita neuvoja niiden ratkaisemiseksi.

1.   Ilma-vesilämpöpumppu ei lämmitä tai viilennä tarpeeksi

Jos ilma-vesilämpöpumppu ei lämmitä tai viilennä tarpeeksi, tilanne voi johtua muutamasta eri syystä. Aloita tarkistamalla termostaatin asetukset varmistaaksesi, että ne on määritetty oikein haluttua lämpötilaa varten. Tarkista myös, että järjestelmän ilmansuodattimet ovat puhtaat ja että niissä ei ole roskia, sillä tukkeutuneet suodattimet voivat estää ilmavirran kulun ja heikentää laitteen tehoa.

Tarkasta lisäksi, ettei ulkoyksikössä ole tukoksia tai roskia, jotka voivat haitata sen toimintaa. Jos nämä vianmääritysvaiheet eivät ratkaise ongelmaa, suosittelemme ottamaan yhteyttä ammattitaitoiseen asentajaan, joka arvioi järjestelmän kylmäainetasot ja yleisen suorituskyvyn.

2. Ulkoyksikön jäätyminen

Kylmemmällä säällä ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö voi jäätyä, jos siihen on kerääntynyt jäätä tai huurretta. Tämä voi heikentää lämpöpumpun suorituskykyä ja tehoa.

Jos ilma-vesilämpöpumppu jäätyy pohjastaan, jää on poistettava ja jään uusiutumista on seurattava. Sulata jää kuuman veden avulla; varo, ettei vesi pääse kosketuksiin sähköosien kanssa!

3. Meluisa toiminta käytettäessä

Ilma-vesilämpöpumpun epätavalliset äänet voivat viitata erilaisiin ongelmiin. Kolina saattaa viitata löystyneisiin osiin tai kiinnikkeisiin, jotka on tarkastettava ja kiristettävä.

Surina voi olla merkki sähköongelmasta, kuten viallisesta releestä tai kondensaattorista, joka vaatii ammattilaisen apua. Kirskuvat tai vinkuvat äänet voivat olla merkki siitä, että tuulettimen moottorin laakerit ovat kuluneet ja kaipaavat vaihtamista. Jos et ole varma siitä, mistä ääni johtuu tai et pysty ratkaisemaan tilannetta itse, on suositeltavaa kääntyä ammattitaitoisen asentajan puoleen.

4. Tehoton lämpimän veden tuotanto

Jos ilma-vesilämpöpumppusi ei tuota riittävästi lämmintä vettä, ongelma voi johtua muutamasta eri syystä. Tarkista ensin, että kuumavesisylinterin tai -säiliön lämpötila-asetukset on säädetty oikein. Tarkasta lisäksi, ettei säiliöön ole kerääntynyt sakkaa, sillä se voi vaikuttaa lämmönsiirtoon ja heikentää laitteen tehokkuutta.

Säiliön huuhtelu tai sen puhdistuttaminen ammattilaisella voi auttaa ratkaisemaan ongelman. Tarkista myös lämpöpumpun asetukset varmistaaksesi, että se on ohjelmoitu tuottamaan lämmintä vettä tehokkaasti. Jos ongelmat jatkuvat, on parasta kääntyä asentajan puoleen järjestelmän suorituskyvyn arvioimiseksi ja mahdollisten taustalla olevien ongelmien tunnistamiseksi.

Ilma-vesilämpöpumppujen yleisten ongelmien ymmärtäminen voi auttaa tunnistamaan ja ratkaisemaan ongelmat nopeasti jo alkumetreillä, ennen kuin niistä tulee vakavampia. Jos kuitenkin olet todella huolissasi ilma-vesilämpöpumppusi kunnosta, on aina suositeltavaa ottaa yhteyttä asentajaan ja muistaa, että asianmukainen huolto takaa laitteen optimaalisen toiminnan ja pidemmän käyttöiän.